Web Analytics Made Easy - Statcounter


به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان، جلیل خجسته رئیس اداره فناوری اطلاعات آموزش و پرورش استان کرمان، گفت: ثبت نام الکترونیکی دانش آموزان تمامی دانش آموزان در پایه‌ها و مقاطع مختلف و انواع مدارس در سامانه سیدا و از طریق درگاه pada.medu.ir به شرح زیر است:.

گام اول: سازمان مدرسه

برای آغار فرآیند ثبت نام دانش آموزان ابتدا مدیر مدرسه در سیدا می‌بایست:

۱.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سال و دوره جدید را ایجاد نماید. (سال دوره ثبت نامی می‌بایست دوره ضمن سال ۱۴۰۱-۱۴۰۰ انتخاب گردد).

۲. بعد از ایجاد دوره سال تحصیلی جدید مدیر می‌بایست سازمان مدرسه را تعریف (رشته ، پایه ، ظرفیت) و برای منطقه جهت تایید ارسال نماید.
تبصره: برای راحتی کار مدیر سازمان سال گذشته مدرسه برای مدیر نمایش داده شده و درصورت لزوم تغییرات مورد نیاز اعمال و سپس تایید و برای منطقه ارسال می‌کند.

۳. سازمان ارسالی از طرف مدیر مدرسه در سیدا در کارتابل طرح و برنامه منطقه جهت تایید رشته ، پایه و ظرفیت آن‌ها قرار می‌گیرد. با تایید سازمان مدرسه عملا امکان ثبت نام دانش آموزان در سال تحصیلی جدید فرآهم می‌گردد.
تبصره: چنانچه سازمان مدرسه یعنی رشته ، پایه و ظرفیت پیشنهادی مدرسه مورد تایید قرار نگیرد سازمانه مربوطه به همراه توضیحی که کارشناس طرح و برنامه استان در سامانه ثبت می‌کند جهت اصلاح برای مدیر مدرسه ارجاع می‌گردد.

گام دوم: ثبت نام

۱ – ثبت نام میان پایه‌ها:

در این خصوص مقرر گردیده است بعد از برگزاری امتحانات نوبت دوم و اعلام نتایج نهایی در سیدا، ثبت نام میان پایه‌ها به صورت خودکار انجام گرفته و دانش آموز در پایه بالاتر در همان مدرسه مدرسه ثبت نام، و نیازی به مراجعه دانش آموز یا اولیای آن‌ها به مدرسه نباشد.

تبصره ۱: ثبت نام خودکار میان پایه‌ها موقت بوده و دانش آموز با مراجعه به درگاه pada.medu.ir نسبت به نهایی کردن ثبت نام خود اقدام نموده و یا در صورت تمایل می‌تواند ۴ مدرسه دیگر را نیز به عنوان پیش ثبت نام انتخاب نماید.

مراجعه دانش آموز به سامانه پادا الزامی نیست و چنانچه در زمان مشخص شده به درگاه مراجعه نکند سامانه به طورت خودکار ثبت نام دانش آموز را نهایی خواهد کرد.

تبصره ۲: نظر به اینکه ثبت نام دانش آموزان میان پایه خودکار انجام و در مدرسه فعلی ثبت نام می‌گردد، چنانچه دانش آموزی در زمان مقرر به درگاه پادا مراجعه ننمود و ثبت نام آن قطعی شد، اما متقاضی ثبت نام در مدرسه دیگری می‌باشد، می‌بایست به درگاه pada.medu.ir مراجعه و از بخش درخواست انتقال دانش اموز درخواست انتقال به مدرسه دیگر را بدهد. طبیعی است با تایید مدیران مدارس مبدا و سپس مقصد امکان جابجایی دانش آموز میسر خواهد بود.

۲ – ثبت نام دانش آموزان ورودی مقاطع

دانش آموزان ورودی مقاطع (پایه‌های اول، هفتم و دهم) می‌بایست با مراجعه به درگاه pada.medu.ir اقدام به پیش ثبت نام در مدارس مورد نظر خود نماید.

تبصره ۱: برای این منظور به دانش آموز ۵ اولویت انتخابی داده می‌شود.

تبصره ۲: محدودیت جغرافیایی با در نظر گرفتن ضوابطی در سامانه کنترل می‌شود.

تبصره ۳: چنانچه دانش آموز مدرسه‌ای را در خارج از محدوده یا منطقه خود انتخاب نماید، در خواست ابتدا به کارتابل مسول ستاد ثبت نام منطقه منتقل شده و در صورت تایید آن امکان نمایش درخواست در لیست درخواست پیش ثبت نام مدرسه قرار خواهد گرفت.

تبصره ۴: به محض تایید ثبت نام نهایی دانش آموز در یک مدرسه، به صورت خودکار تمامی اولویت‌های انتخابی دیگر دانش آموز حذف خواهد شد. بدیهی است چنانچه بعد از تایید نهایی دانش آموز بخواهد در مدرسه دیگری ثبت نام نماید می‌بایست از طریق درگاه pada.medu.ir در خواست لغو ثبت نام در مدرسه فعلی را داده و یا اینکه از گزینه درخواست انتقال دانش آموزان از درگاه فوق الذکر اقدام نماید.

تبصره ۵: فایل‌های آموزشی در سطوح مختلف فرآیند‌های ثبت نام و اطلاع رسانی‌های لازم، از طریق شبکه شاد و دیگر مکانیزم‌های ارتباطی صورت پذیرد؛ لذا هر سطح مسئولیت اطلاع رسانی به سطوح پایین‌تر را به عهده خواهد داشت. (استان به مناطق، مناطق به مدارس و مدارس به اولیا و دانش آموزان)

تبصره ۶: تعریف کلمه و رمز عبور و یا بازنشانی آن برای دانش آموزان جهت استفاده از درگاه pada از طریق سیدا و به دست مدیر مدرسه صورت گرفته، و توسط مکانیزم‌هایی که در سامانه پیش بینی می‌گردد و یا دیگر راه‌های امن در اختیار دانش آموزان قرار گیرد.

تبصره ۷: ثبت نام دانش آموزان پایه دهم به جز مدارس خاص و مدارس غیر دولتی با در نظر گرفتن شرایط هدایت تحصیلی دانش آموزان صورت می‌گیرد.

تبصره ۸: مدیران مدارس موظف هستند تا یک هفته قبل از آغاز فرآیند ثبت نام، سازماندهی مدرسه (از جمله ظرفیت رشته ،پایه‌های پذیرش مدرسه) را به تایید منطقه برساند. در این راستا مدیر نسبت به ثبت دقیق اطلاعات محل مدرسه از جمله کد پستی و آدرس دقیق نیز در سامانه سیدا اقدام نماید.

تبصره ۹: دانش آموزان و کاربران می‌بایست اطلاعات محل اقامتی خود (از جمله کد پستی و آدرس دقیق) را در سامانه سیدا ثبت نمایند. (از طریق درگاه pada.medu.ir)

۳. ثبت نام مدارس خاص:

مدارس استعداد‌های درخشان:

نظر به اینکه ورودی این مدارس دارای سامانه برگزاری آزمون متمرکز کشوری می‌باشد، بعد از اعلام نتایج نهایی، ثبت نام قبول شدگان به صورت متمرکز و خودکار انجام می‌شود.

تبصره: دانش آموزان میان پایه این گونه مدارس نیز مانند مدارس عادی در درگاه pada به صورت درخواست انتقال، انجام می‌شود.

مدارس نمونه دولتی:

با توجه به این که آزمون ورودی این گونه مدارس به صورت استانی برگزار می‌شود، امکان دریافت فایل قبول شدگان به دست ستاد ثبت نام استان و ثبت نام خودکار آن‌ها در سیدا فراهم شده است.

مدارس شاهد:

ثبت نام مدارس شاهد نیز در سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ در سامانه سیدا انجام خواهد شد. دانش آموزان (میان پایه و ورودی‌های مقاطع) می‌توانند طبق ضوابط ثبت نام مدارس شاهد با مراجعه به درگاه pada.medu.ir، نسبت به پیش ثبت نام در مدرسه مورد نظر اقدام نمایند.

تبصره ۱:اعلام ظرفیت ثبت نام مدارس خاص طبق زیرساخت‌های پیش بینی شده در سامانه سیدا انجام می‌شود.

تبصره ۲: اگر ثبت نام دانش آموزی قبل از اعلام نتایج مدارس خاص، در مدرسه‌ای نهایی گردد، به دلیل اینکه در سامانه یکپارچه دانش آموزی به دانش آموز اجازه ثبت نام در بیش از یک مدرسه داده نمی‌شود، می‌بایست ابتدا با مراجعه به درگاه پادا، درخواست لغو ثبت نام در مدرسه قبلی را داده و بعد از تایید لغو ثبت نام توسط مدیر مدرسه، امکان ثبت نام در مدارس خاص برای دانش آموز فرآهم خواهد شد.

ثبت نام مدارس غیر دولتی:

ثبت نام دانش آموزان مدارس غیر دولتی نیز بطور کامل می‌بایست مانند مدارس دیگر در سامانه سیدا انجام شود، با این تفاوت که ابتدا می‌بایست قرارداد شهریه دانش آموزان که بین اولیا و مدیر مدرسه غیر دولتی منعقد می‌گردد می‌بایست در سامانه mosharekat.ir ثبت گردد.

در سامانه سیدا از طریق وب سرویسی کنترل می‌شود که قرارداد فوق الذکر ثبت شده و سپس اجازه ادامه فعالیت دانش آموز (کلاسبندی، برنامه هفتگی، دفتر آمار و مواردی از این قبیل) در سیدا داده می‌شود.

ثبت نام اتباع

در سامانه سیدا فرآیند‌های مربوط به ثبت نام و تخصیص کد دانش آموزی برای دانش آموزان اتباع، بدون سرپرست و مواردی از این قبیل وجود دارد.

نکات:

۱. تعریف محدوده جغرافیایی برای مدارس در کارتابل ستاد ثبت نام منطقه قرار گرفته است. تعریف محدود برای تمامی مناطق اجباری نیست و تنها مناطقی که نیازمد تعریف محدوده ثبت نامی برای مدارس خود هستند از این امکان استفاده می‌کنند.

۲. برای تمامی پست‌ها و جایگاه‌های سازمانی مانند طرح و برنامه، معاونت‌های آموزشی، سنجش، و ... در سیدا نقهشای متناسب تعریف و امکانات خاص آن‌ها در کارتابل مربوطه قرار داده شده است.

۳. طبق دستور العمل ثبت نام، ثبت نام دانش آموزان پایه اول بصورت حضوری انجام می‌گردد؛ لذا برای استان‌ها و مناطقی که تمایل دارند تلفیقی از ثبت نام حضوری و غیر حضوری دارند امکان ثبت نام غیر حضوری نیز فرآهم است.

۴. در کارتابل دانش آموز در درگاه پادا تمامی مراحل و فرآیند‌ها به اطلاع دانش آموز خواهد رسید.

۵. چنانچه تمامی اولویت‌هایی که دانش آموز انتخاب نموده است توسط مدیران تایید نشوند این موضوع در کارتابل دانش آموز در پادا اطلاع رسانی شده و دانش آموز می‌بایست نسبت به انتخاب اولویت‌های دیگر برای پیش ثبت نام اقدام شود.

۶. دانش آموزان متقاضی انتقال می‌بایست از طریق درگاه پادا و بخش درخواست انتقال نسبت به ثبت در خواست انتقالی خود بین مدارس داخل یا خارج از منطقه و استان اقدام کنند.

۷. دقت داشته باشید مدیر مدرسه بعد از ثبت نام دانش آموزان توسط مراحل فوق امکان حذف ثبت نام دانش آموزان را نخواهد داشت.

۸. گواهی پایان دوره نوآموزان پیش دبستانی در سامانه سناد انجام شده و توسط مدیر مدرسه قابل دریافت است. این بخش برای سنوات آینده در سامانه سیدا راه اندازی خواهد شد.

۹. تمامی وب سرویس‌های مورد نیاز سامانه سیدا از جمله ارتباط با سازمان ثبت احوال، ارتباط با پایگاه سنجش سلامت و ... در سیدا توسعه داده شده است.

انتهای پیام/ی

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: دانش آموزان ثبت نام ثبت نام دانش آموزان مراجعه به درگاه ثبت نام دانش آموز ثبت نام در مدرسه درگاه pada medu ir درخواست انتقال سامانه سیدا طریق درگاه ثبت نام مدارس سازمان مدرسه دانش آموز پیش ثبت نام دانش آموز مدیر مدرسه مدرسه دیگر دانش آموزی میان پایه مدارس خاص غیر دولتی ثبت نام خواهد شد پایه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۰۰۳۳۴۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از معلمی روی صندلی چرخدار تا معلمی در برفی که هم‌قد دانش‌آموزان است

ایسنا/آذربایجان شرقی درست در روزی که چهره شهر زیر آوار برف مدفون شده، مادری از دور دست پیدا است که چادر مشکی را دور گردن و کمر بسته و تمام همتش را برای هدایت ویلچر و سرنشین آن به کار گرفته و هرازگاهی پتو را تا زانوهای سرنشین بالا می‌کشد، چرخ‌ها بالاخره راهشان را پیدا می‌کنند و در مسیر مدرسه قرار می‌گیرند و بچه‌ها که از پنجره کلاس شاهد این صحنه هستند، داد می‌زنند: «آقا آمد، آقا معلم با ویلچر آمد» دانش‌آموزان با نیازهای ویژه در این کلاس، منتظر معلمی ویژه هستند.

هفته معلم مانند هر سال دیگری از راه رسیده و رسانه‌ها در انتشار اخبار ایثار و خدمات ارزنده معلمان از هم پیشی گرفته‌اند و هر سایت و کانال خبری را که زیر و رو می‌کنی، هر کدام مطلبی در مورد معلمان دارند، اما واژه‌ها هم بعضی وقت‌ها از بیان احساسات و رویدادها ناتوان هستند، مانند همین صحنه‌ در مدرسه آموزش استثنایی عصمت شهر خواجه که نویسنده گزارش نمی‌داند از مادر بنویسد یا از پسر و به نظر می‌رسد شاید واژه کمک معلم بتواند تا حدودی حق مطلب را در مورد این مادر فداکار ادا کند.

راه چندان مناسب تردد آقا معلم نیست؛ اما مادر و پسر تصمیم گرفته‌اند حتی اگر چرخ ویلچر هم نچرخید، پای آموزش لنگ نماند و لیلان فاتحی، مادرِ معلم مدرسه با ظرف آبی که همراهش دارد، چرخ‌های ویلچر را می‌شوید و مدیر مدرسه چرخ‌ها را پاک کرده و می‌تکاند.

آقای «سعید بهاری» وارد کلاس می‌شود، سه دانش‌آموز کلاس با صدای مدیر مدرسه به احترام آموزگارشان بلند می‌شوند. تخته کلاس با گل‌های لاله کاغذی تزیین شده و ماه‌های فصل بهار بر روی آن نوشته شده‌اند، کلاس درس با قرائت سوره ناس توسط یکی از دانش‌آموزان به نام امیررضا شروع می‌شود و معلم کلاس، سرود ملی را از گوشی همراهش، پخش می‌کند و همگی به احترام پرچم ایران بلند شده و در حالی که دست را با نهایت صداقت و عشق روی سینه نگه داشته‌اند، سرود ملی را نجوا می‌کنند.

آزادی عمل در این کلاس به دلیل تعداد کم دانش‌آموزان بیشتر بوده و سه دانش‌آموز و معلم دور هم نشسته‌اند، اما به گفته معلم کلاس، همیشه هم اینطور نیست. مهره‌ها و لگوهایی روی میز دیده می‌شوند که آقای بهاری موقع دست‌ورزی درس ریاضی از آن‌ها استفاده می‌کند و حین تهیه گزارش مشغول تدریس دسته‌های دو تایی و سه تایی و مفهوم ضرب به یکی از دانش‌آموزان در این کلاس چند پایه است و دانش‌آموزان نیز در تمامی مراحل تدریس و در تمامی زنگ‌های درسی، آقا معلم را همراهی می‌کنند که نشان از علاقه به استاد و یادگیری خوب مطالب تدریس شده است.

این کلاس، هشت دانش‌آموز دارد که تعدادی از آن‌ها در روز تهیه گزارش غائب هستند و غیبت‌هایشان از سختی تردد در هوای برفی و شرایط ویژه این دانش‌آموزان، ناشی می‌‎شود.

آقای بهاری در بهار

زنگ علوم در روزی دیگر که برف‌ها آب شده و جان زمین را تر کرده‌اند و سبزی درخت‌ها خودی نشان داده‌اند، فرصت خوبی برای تدریس «دنیای گیاهان» در حیاط مدرسه بوده و آقا معلم در حال توضیح دادن اجزای گیاه با همراهی دانش‌آموزان و نقش سبزینه و تولید میوه و اکسیژن توسط گیاهان است.

سعید بهاری خواجه با هفت سال سابقه تدریس در حوزه آموزش و پرورش کودکان با نیازهای ویژه، سر صحبت را با گلایه از برخی افرادی باز می‌کند که نگاهی از بالا به پایین و ترحم‌آمیز به افراد دارای شرایط ویژه و دچار معلولیت دارند و معتقد است؛ اگر مردم بپذیرند که افراد دارای نقص هم می‌توانند استعدادهای خاص خود را داشته باشند و موقع دیدن فردی با شرایطی متفاوت از خودشان به آن فرد خیره نشده و آن‌ها را مورد تمسخر قرار ندهند، با آرامش خاطر بیشتری زندگی خواهند کرد.

راه ناهموار و نامناسب برای تردد معلولان نیز از دیگر مشکلاتی است که این معلم از آن گلایه دارد و با نگاهی به چرخ صندلی چرخدار آقای بهاری می‌توان فهمید که این راه چه بلایی سر لاستیک‌های ویلچر می‌آورد و چقدر هزینه به او تحمیل می‌کند.

او، داشتن عشق و علاقه را مهم‌ترین اصل تدریس در مدرسه استثنائی می‌داند و بیان می‌کند: در این شغل نباید مسائل مادی خیلی مهم باشد؛ اما مسئولان نیز باید به این نکته توجه کنند که مسائل مادی نیز بی‌اهمیت نیستند. ما در چنین مدارسی به امکانات بیشتری نیاز داریم و شاید در این لحظه این کلاس برای سه دانش‌آموز حاضر کافی باشد؛ اما جمعیت کلاس در بعضی اوقات بیشتر می‌شود و اگر امکانات و فضای بیشتری داشته باشیم، بهتر است که خیران عزیز نیز در این مورد می‌توانند کمک حال ما باشند.

در ادامه پای صحبت‌های خانم فرخی، مدیرآموزگار مدرسه می‌نشینیم که با اشاره به مشارکت این معلم درامور خیریه مدرسه می‌گوید: آقای بهاری با تمام سختی‌ها و مشکلات موجود با کمک و همراهی مادرشان در پشت صحنه رفت و آمد به مدرسه پای کار آمده‌اند و مادر همیشه از فصل بهار گرفته تا زمستان، همراه او هستند. او با وجود تمامی کمبودها برای بچه‌ها سنگ تمام می‌گذارد و از همان حقوق دریافتی خودش هم برای حل مشکلات مدرسه هزینه می‌کند.

معلم نجاتگر

همیشه که نباید، معلمان، فداکاری‌های قهرمانان را در کتاب‌های درسی، تدریس کنند؛ بعضی وقت‌ها خود سوژه شده و کارهایی تحسین‌برانگیز انجام می‌دهند؛ درست مثل معلم داستان ما. روایت دوم این گزارش به روزی پرماجرا اشاره دارد که معلم کلاس با اقدام به موقع، دانش‌آموز دچار تشنج شده را حیاتی دوباره بخشیده، این آموزگار کلاس چهارم در یکی از روستاهای منطقه تسوج از توابع شهرستان شبستر به نام تیل، مشغول به خدمت است.

زنگ تفریح دارد تمام می‌شود، بچه‌ها چنان سر و صدایی راه انداخته‌اند که برایمان ناآشنا نیست، از همان صحنه‌هایی که شاید خودمان در دوران تحصیلمان، بازیگرش بودیم، همه چیز دارد خوب پیش می‌رود که ناگهان یکی از دانش‌آموزان دچار تشنج می‌شود و بچه‌ها در حالی که ترس روی چهره‌هایشان، مشهود است، به سمت دفتر می‌دوند.

ادامه ماجرا را از امیر هاشمی، آموزگار ابتدائی، 23 ساله و متولد شهر مرند می‌شنویم که که پس از چهار سال تحصیل در دانشگاه فرهنگیان، مشغول به تدریس در مقطع ابتدائی است:

«اواسط آبان ۱۴۰۲ بین زنگ اول و دوم در اتاق معلمان نشسته بودم که دانش‌آموزان اطلاع دادند یکی از بچه‌ها افتاده وسط حیاط، با سرعت هر چه تمام خودم را بالای سر دانش‌آموز رساندم، مدیر مدرسه منتظر رسیدن اورژانس بود، با نگاهی به دانش‌آموز و طبق تجربه و مطالعه قبلی‌ام متوجه شدم که دچار تشنج شده و سریع، دکمه‌های لباس‌های او را باز کردم تا بر اثر تنگی، مشکلی ایجاد نکند و به پهلوی چپ درازکشش کردم.

چشمم به لقمه نان و پنیر در دست دانش‌آموز افتاد و با خودم گفتم نکند لقمه در دهانش، باقی مانده باشد، چرا که موقع تشنج، تنفس از راه بینی انجام نمی‌شود و تنها راه نفس کشیدن از راه دهان است که در صورت انسداد دهان نیز، خفگی پیش خواهد آمد. با زحمت، دهان دانش‌آموز را باز کردم، حدسم درست بود، تکه‌های نان و پنیر را از دهانش خارج کردم‌ و بعد از حصول اطمینان از باز شدن راه هوایی او منتظر شدیم تا به هوش بیاید و سپس بعد از هوشیاری و تا رسیدن عوامل اورژانس به دفتر مدرسه منتقلش کردیم. دانش‌آموز به کمک عوامل اورژانس به درمانگاه تسوج منتقل شد و شکر خدا اتفاق خاصی برای او پیش نیامد و با سلامتی کامل دوباره به مدرسه بازگشت.

بعد از این اتفاق شاهد صحنه‌ای بسیار جالب در کلاسم بودم؛ دانش‌آموزان کلاس من برای این دانش‌آموز که جزو شاگردان من نبود، دعا می‌خواندند؛ یکی دعای فرج می‌خواند و دیگری پیام‌های قرآنی را.

آقای هاشمی در ادامه از فضای پررنگ همدلی و صمیمیت بین معلم و دانش‌آموزان می‌گوید: دانش‌آموزان همیشه منتظر من هستند و بر سر اینکه چه کسی در سمت راست یا چپ من قرار بگیرد، با هم رقابت می‌کنند. معتقد هستم که معلمی مقدس‌ترین و پاک‌ترین شغل روی کره زمین و شغل شریفی است که با علم، کتاب و بچه‌های پاکدل سر و کار دارد و من خوشحالم که یک معلم هستم و می‌توانم دانش‌آموزانی باسواد و اخلاق مدار تربیت کنم. یک معلم خوب ویژگی‌های بسیار زیادی دارد؛ اما بعد از داشتن شرایط علمی لازم باید از دو ویژگی تعهد و مسئولیت‌پذیری و عشق و علاقه لازم به این شغل و دانش‌آموزان، برخوردار باشد.

در دل برف و کولاک به عشق معلمی

معلم روستا که باشی، رفتن به کلاس درس با کفش‌های گلی و دست‌ و صورت یخ بسته برایت خاطره می‌شود و اگر یک روز بدون دردسر، به محل کارت برسی، جای تعجب دارد. سرمای استخوان‌سوز و جاده ناسازگار و هزار و یک مصیبت را با ید به جان بخری، برای یک لحظه لبخند رضایت بچه‌هایی که معلم را خدای روی زمین می‌دانند و به خاطر همین بچه‌ها است که در مه غلیظ روستا قامت معلمی با عشقی بدون وصف گم شده و لاستیک‌های ماشینی که نفسش درست شبیه به ماشین تمام معلمان شاغل در مناطق روستائی در جاده خاکی و برفی و سنگلاخی روستا به شماره افتاده، در برف شدید گیر کرده و تقلای بیشتر فایده ندارد، آقا معلم گوشی همراهش را برداشته و با اهالی روستا تماس می‎گیرد و دقائقی بعد، صفی از والدین و دانش‌آموزان از دور دیده می‌شوند که برای کمک به آقا معلم می‌آیند.

چه با ماشین و چه با پای پیاده از دل سرما و برفی عبور می‌کند که همقد دانش‌آموزانش است، اگر بخت یار باشد و بتوان تا مدرسه با ماشین رفت، هر روز باید دو و نیم ساعت از سراب تا بستان آباد را برای رسیدن به مدرسه رانندگی کند، دو نقطه‌ای که همه ساله به عنوان سردترین شهرهای استان آذربایجان شرقی و کشور شناخته می‌شوند. جمله‌ی تامل برانگیز آموزگار قصه ما از سخت‌ترین روز رسیدن به مدرسه در اتاق ذهنم تکرار می‌شود «هر چه جلوتر می‌رفتم، ترسم از حمله گرگ و حیوانات درنده بیشتر می‌شد؛ اما بچه‌ها منتظر بودند و باید سر کلاس درس می‌رسیدم» و همین کلمه «باید» ارزش کار او را بیان می‌کند و جملاتم را از پیچیدن به استعاره‌ها و آرایه‌های ادبی و پر و بال دادن بیشتر، بی‌نیاز می‌کند.

توحید اسماعیل‌پور، معلمی است که سال اول خدمتش را در یکی از صعب‌العبورترین روستاهای شهرستان بستان آباد به نام روستای آیدین چمن (آیقرچمن) سپری می‌کند، روستایی که دارای 20 کیلومتر جاده خاکی است.

آقای اسماعیل‌پور، تدریس در روستای صعب‌العبور را دارای سختی و زیبایی ویژه این مناطق و خودش را یک روستازاده می‌داند و با تمام سختی‌ها و مشکلات زندگی در روستا آشنایی دارد. او فضای روستاها را پر از مهر و محبت و احترام نسبت به یکدیگر توصیف می‌کند و در این خصوص می‌گوید: من از سردترین شهر کشور هستم و به این آب و هوا عادت دارم، ضمن اینکه چون خودم زندگی روستائی را تجربه‌کرده‌ام، این همه سختی را تحمل می‌کنم تا بچه‌های روستا بیسواد نمانند؛ چرا که معتقد هستم بچه‌های روستائی بیشتر از بچه‌های شهری، مشتاق یادگیری هستند و وقتی چیزی را به آن‌ها می‌آموزی، حسی به آدم دست می‌دهد که قابل وصف نیست و تمام خستگی‌ها و سختی‌های مسیر با دیدن خنده‌های رضایت و پر از مهر بچه‌ها از یادت می‌رود. طبعیت بکر، صدای رودخانه‌ها، آواز خوش پرندگان و هوای پاکیزه از مزایای تدریس در روستاهای دور افتاده است؛ نبود امکانات رفاهی و آموزشی، دوری راه و مناسب نبودن جاده به ویژه به هنگام بارندگی هم از سختی‌های خدمت در چنین مناطقی به شمار می‌آیند.

او که گاهی اوقات به علت شدت بارندگی و عدم امکان تردد با ماشین در جاده منتهی به مدرسه مجبور شده است تا مدرسه پیاده برود، به همراه داشتن تجهیزات گرمایشی، زنجیر چرخ و بیل را جزو ملزومات تدریس در روستای صعب‌العبور به ویژه در فصل‌های سرد سال می‌داند.

اسماعیل‌پور از خاطره سخت‌ترین روز رفتن به مدرسه، می‌گوید: چند روزی بعد از تعطیلات عید، تردد در جاده به دلیل بارندگی و گل و لای زیاد، ممکن نبود و مجبور شدم فاصله بین دو روستای خاتون آباد تا آیقرچمن را که 45 دقیقه‌ای طول می‌کشید، پیاده بروم؛ درحالیکه  ترس از حمله حیوانات تمام وجودم را فرا گرفته بود.

او که تجربه همکاری با آموزش و پرورش را در اشکال مختلف دارد، به تجارب تدریس از کلاس‌های یک نفره گرفته تا 20 نفره اشاره کرده و هر یک را دارای مزایایی می‌داند، به گفته این آموزگار ابتدائی، در کلاس‌هایی با تعداد دانش‌آموزان کم، فرصت بحث و تبادل نظر ورسیدگی به تک تک شاگردان، بیشتر است.

از زحمات یک معلم کلاس‌های چندپایه متحمل می‌شوند، می‌پرسیم و این معلم معتقد است که معلم کلاس چند پایه باید به تمامی کتاب‌‍‌های درسی، مسلط باشد و بدون مطالعه قبلی بر سر کلاس درس حاضر نشود و استفاده از راهنماییهای دانش‌آموزان پایه‌های بالاتر برای کمک به دانش‌آموزان پایه تحصیلی پایین‌تر را یکی از راهکارهای مدیریت کلاس‌های چندپایه می‌داند.

این روایت، پایان قصه ایثار معلمان نیست. از همان معلم شهید گرفته و تا معلمی که برای نجات دانش‌آموزان، تن به آتش زد، دنیا پر از گمنامان خوش‌نامی است که بی هیچ چشم داشتی و با خواسته‌هایی اندک، می‌خواهند با بال‌های کاغذی پرواز کنند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • اجبار دانش‌آموز برای تهیه لباس فرم جدید ممنوع است
  • سبک بازی‌محور؛ افقی نو در حوزه آموزش دانش‌آموزان
  • دبستان شهر تاریخی ماسوله با کمتر از ۱۰ دانش آموز
  • ممنوعیت‌های تازه به سبک دهه ۶۰ در مدارس
  • تکرار سختگیری دهه ۶۰ در مدارس
  • یک روزنامه: سختگیری دهه 60 در مدارس در حال تکرار است/ هنوز «آینه» ممنوع است! دانش‌آموزان دوره متوسطه می‌گویند در مدرسه کیف‌هایشان را می‌گردند و مسئولان مدرسه برخوردهای خشن و توهین‌آمیز دارند
  • بازی محل رشد خلاقیت دانش آموز است
  • بازگشت ۲۸۲ دانش آموز ترک تحصیل کرده به مدارس گیلان
  • از معلمی روی صندلی چرخدار تا معلمی در برفی که هم‌قد دانش‌آموزان است
  • ده نکته کلیدی برای معلمان‌ دینی و استادان معارف در مدارس و دانشگاه‌ها